20+ idei de afaceri pentru 2024

Notă: co-autor la acest articol este Ákos Szelle.

Nu există idee de afaceri infailibilă. Dacă ar exista, ar fi opt miliarde de Zuckerberg în lume, pentru că toată lumea ar cunoaște secretul succesului. Dar există afaceri stabile și profitabile, iar oportunitatea este deschisă pentru tine. De ce ai nevoie? Cunoștințe, perseverență, mulți nervi, multă muncă grea și o strategie bine gândită.

Dar, mai presus de toate, ai nevoie de o idee: ce fel de afacere ar trebui să încep? E mai bine să fiu brutar sau IT-ist? Tu ești cel care trebuie să știi răspunsul la această întrebare, dar articolul nostru îți va da câteva exemple de afaceri pe care le poți începe, plus câteva ponturi despre cum să le faci eficiente.

Nu doar alegerea a ceea ce să faci poate fi o problemă. Poate fi o mare bătaie de cap să te hotărăști ce formă juridică să iei, ce soluție fiscală să alegi sau cât capital de pornire să strângi. Pentru mai multe detalii despre asta, îți recomand să citești postarea noastră despre primii pași în deschiderea unei afaceri.

Idei de afaceri online

Afacerile online sunt o alegere cu două tăișuri. Pe de o parte, e ușor să le pornești cu costuri reduse: nu ai nevoie de un magazin fizic, uneori nici măcar de stocuri, iar bazinul de potențiali clienți nu are limite geografice. Pe de altă parte, pentru că este ușor, concurența este mare, iar logistica ta trebuie să fie bine pusă la punct. 

(Apropo, în special dacă vei avea clienți recurenți, ți-ai simplifica foarte mult viața dacă ți-ai conecta site-ul la un sistem CRM, de unde să gestionezi tot ce ține de clienții tăi)

WEBSHOP

Cel mai evident exemplu de afacere online este deschiderea unui magazin online. Recomandarea este să nu te bazezi doar pe pagina magazinului pentru vânzări, ci să intri și pe așa-numitele “marketplace”-uri, cum ar fi emag.ro, unde vei avea o vizibilitate crescută. Ce să vinzi? Ar fi grozav dacă ai găsi o nișă cu un public bine definit, pe care să nu fie o concurență foarte mare. Asta e mai greu decât pare. Online, cele mai bine vândute categorii de produse sunt, în ordine: haine, electronice, cărți/muzică/filme, produse de frumusețe & sănătate, produse pentru animale de casă, suplimente alimentare

MAGAZIN ONLINE DROPSHIPPING

Ce este un magazin online care vinde prin dropshipping? Dacă încă nu ai auzit de acest tip de vânzări, dropshipping-ul înseamnă vânzări retail fără ca magazinul să vândă din stocul propriu. Practic, webshop-ul este responsabil doar de atragerea clienților și plasarea comenzii. Mai departe, produsul se trimite dintr-un depozit al producătorului/distribuitorului, direct la client.

Dropshipping-ul a fost foarte la modă până când lanțurile de aprovizionare s-au dat peste cap în ultimii 2-3 ani. Produsele de pe piețele ieftine asiatice ajung mult mai greu la clientul final. În continuare, există multe probleme cu infrastructura aferentă transportului de mărfuri pe glob: nu sunt destui șoferi de camion, destulă capacitate de descărcare în porturi, depozitele sunt pline de produse, costurile de depozitare au crescut și cu 400% etc. 

Dar mulți experți se așteaptă ca în 2024 lucrurile să revină aproape de normal. Așa că ar putea fi din nou un moment bun pentru dropshipping.

AGENȚIE MARKETING DIGITAL

Există foarte multe magazine online care se află într-o luptă crâncenă pentru a obține primul loc în rezultatele de căutare Google. O agenție de marketing digital îi poate ajuta să facă exact acest lucru. Și este un domeniu în care se plătește bine.

Sigur că o astfel de muncă necesită angajați bine pregătiți, dar, în 2024, poți să profiți de apariția celor mai noi social media și să te specializezi repede pe acestea.

De exemplu, cum ar fi o agenție de marketing cu servicii de promovare pe TikTok? TikTok e încă relativ nou și ideea de a-l folosi pentru business e și mai nouă. Deci e un exemplu de nișă pe care îți poți face loc în 2024. 

CURSURI ONLINE

Nu mai este deloc neobișnuit ca oamenii să învețe competențe noi stând în fața unei camere web, mai ales de când a apărut coronavirusul. Oricare ar fi abilitățile tale, probabil există o cerere pentru ca ele să fie împărtășite. Dacă te pricepi, poți să dai lecții de limbi străine. Altfel, la mare căutare sunt și cursurile de programare.

Dacă simți că nu ai suficiente abilități, poți oricând să faci contracte cu alți experți, care să țină cursurile, iar tu să te ocupi de administrare. Un exemplu fantastic este Masterclass, unde celebrități din toate domeniile sunt cele care susțin cursurile.

Dacă începi genul acesta de afacere, îți recomand să automatizezi înscrierea candidaților, urmărirea plăților și comunicarea cu aceștia, folosind MiniCRM. Vezi cum face acest lucru firma IT Factory

UN “HELLO FRESH” ROMÂNESC

În alte țări, conceptul “Hello Fresh” funcționează de minune. Este un fel de firmă de catering, dar care nu trimite produsul gătit, ci doar ingredientele (proaspete) și rețetele. Clienții gătesc singuri pe baza pachetului pe care îl primesc. Ar funcționa și în România? Cu o organizare foarte bună în spate, noi credem că da. 

Sursa: www.hellofresh.com

Poate vei implica un nutriționist, pentru a face planuri personalizate pentru clienții tăi. Poate vei face abonamente. Sunt multe posibilități. 

Din nou, îți recomand să fii organizat și să folosești un soft pentru managementul clienților, comenzilor și abonamentelor. MiniCRM te poate ajuta și în acest caz.

Idei de afaceri la țară

E trist cât de multe sate mici din România nu au un magazin de proximitate, o frizerie sau o brutărie. Oamenii care locuiesc aici trebuie adesea să călătorească 20-30 de kilometri pentru a obține bunuri și servicii de bază. Așadar, un magazin sătesc este o idee care poate funcționa, în anumite zone. Ai nevoie de un plan de afaceri serios, desigur, pentru că va trebui evaluat foarte clar dacă există suficientă cerere și un bazin de potențiali clienți suficient de mare.

ÎNCHIRIERE ȘI SERVICE DE BICICLETE

Numărul de kilometri de pistă de biciclete din mediul rural a crescut în ultimii ani. Și va mai crește și în 2024. În PNRR sunt alocate 247 milioane Euro pentru construcția a 3000 km de trasee cicloturistice, și nu este singura variantă de finanțare pentru astfel de obiective.

Mai multe piste înseamnă mai multe biciclete și mai mult trafic pe două roți, atât pentru turiști cât și pentru localnici. Ce vor face cei care au o pană sau altă defecțiune undeva între două sate? Dacă nu sunt pregătiți să o repare singuri? Dar cei care vor să se bucure de noile trasee rurale, dar nu au propria bicicletă?

Un mic business bine amplasat și promovat ar putea avea succes cu această idee simplă. Dacă vrei să duci lucrurile la nivelul următor, ai putea face un service mobil, astfel încât să poți interveni oriunde pe traseu.

AMENAJĂRI ȘI ÎNTREȚINERE GRĂDINI

Afacerea asta nu e pentru orice sat, dar sunt atât de multe așa-zise “localități-dormitor” pe lângă marile orașe încât vei găsi ușor un public-țintă acolo. E vorba de oameni care lucrează în oraș (sau remote), dar locuiesc în sat. Timpul lor e limitat, dar veniturile suficient de mari încât să poată plăti pe cineva pentru a le întreține periodic grădina. 

E clar că vei avea destui clienți recurenți și ar trebui să ții datele acestora într-un CRM. Cu MiniCRM, îți poți seta și notificări automate, astfel încât să nu uiți niciodată să tunzi iarba la timp.

SERVICII IT

Dacă preferi să îți exersezi mai degrabă creierul decât mușchii, poți lua în considerare serviciile de reparații și suport IT. Persoanele în vârstă, în special, au o problemă cu gadgeturile. Este posibil să aibă nevoie de ajutor chiar și pentru a scrie un e-mail. Mulți nu au idee despre cum să întrețină un smartphone sau ce să facă dacă ceva nu mai funcționează la el. Dacă începi o astfel de afacere, vei deveni un membru apreciat al comunității și vei cunoaște o mulțime de oameni.

ALTE IDEI DE AFACERI ÎN SAT

Îngrijire la domiciliu

Fotograf de nuntă

Idei de afaceri pentru familie

SERVICIU DE CURIERAT

Nu vă gândiți la clasicele servicii de curierat care livrează colete la marile magazine. Ca familie, trebuie să vă gândiți la ceva mai mic, dar tot poate fi o afacere excelentă. Puteți organiza cumpărături, livrare de alimente sau chiar cumpărături de cadouri pentru oricine. Tot ce aveți nevoie este o mașină mai mare sau mai mică și, bineînțeles, puțină organizare.

ÎNGRIJIRE DE ZI ÎN FAMILIE

Dacă oricum ești acasă cu un copil, de ce să nu construiești o afacere în jurul acestei situații? Alții au probleme uriașe în a găsi un loc unde să-i pună pe cei mici în timpul orelor de lucru, așa că va exista întotdeauna nevoie de o creșă de familie. Aveți grijă, însă: îngrijirea copiilor este o mare responsabilitate care necesită expertiză și condiții de siguranță.

CALL CENTER

Call center-ul este o pacoste pentru majoritatea companiilor, motiv pentru care acestea preferă să îl externalizeze. Este o muncă pe care o poți face oriunde, oricând și chiar îi poți implica pe toți membrii familiei. Poți începe cu un capital inițial minim dacă ești binecuvântat cu bune abilități de comunicare. Singura dificultate poate fi găsirea unor companii partenere.

ALTE IDEI DE AFACERI DE FAMILIE

Brutărie artizanală

Băcănie

Alte Idei de afaceri

“MESERIAȘ”

Știi pe cineva care a găsit un “meseriaș” bun în timp util pentru o lucrare? Nici eu. Mai ales vara e aproape imposibil să găsești pe cineva care să toarne o alee din beton, să îți pună gresie și faianță sau să îți facă circuitele electrice în noua ta casă. Nu știu pe nimeni care să nu fi avut întârzieri din cauza asta.

Dacă te pricepi la instalații sanitare, tencuieli sau lucrări de electricitate, merită cu siguranță să te lansezi pe piață cu ele. Eu, dacă aș lua totul de la capăt, m-aș specializa în lucrări de instalații sau finisaje în construcții. Nu ai nevoie să investești sume importante în această afacere, iar cererea este mereu foarte mare. 

Dacă nu ești dispus să faci tu munca direct, va trebui să recrutezi o echipă. În acest caz, va fi foarte greu să găsești oamenii potriviți și va trebui să oferi salarii suficient de mari încât să îi poți atrage. Însă nu mi-aș face prea multe griji pentru că investiția se va recupera rapid de la clienți, deoarece manopera costă mult.

AFACERI ÎN ECONOMIA CIRCULARĂ

Pe măsură ce lupta împotriva risipei de orice fel capătă popularitate, apar și noi oportunități de afaceri. Pentru un business în domeniul reciclării de ambalaje e nevoie de investiții mari și poate și ceva influență, dar există și oportunități mai mici, de nișă.

Există companii care reciclează haine uzate și revând materialul din ele, platforme B2B unde constructori pot face schimb de materiale pe care le au în exces, afaceri care conectează producătorii alimentari cu ONG-uri pentru a reduce risipa alimentară etc. 

Dar economia circulară e un mod de viață și de a gândi care poate merge și mai departe. Astfel, se pot naște idei noi. 

Exemplu 1: Toate organizațiile au dispozitive, echipamente și materiale care nu sunt în uz constant. Aceste obiecte stau degeaba cea mai mare parte a ciclului lor de viață, în timp ce alte întreprinderi și organizații continuă să cumpere produse și materiale noi, ducând la risipă.

Acum există platforme unde companiile pot împărți astfel de resurse sau pot face ușor schimb de echipamente. 

Exemplu 2: Părinții de copii mici știu foarte bine ce înseamnă risipa. Haine care rămân rapid mici, jucării de care copilul e interesat doar câteva ore etc. Dar dacă jucăriile s-ar putea împrumuta la fel cum se împrumută cărți de la bibliotecă? Oare o astfel de inițiativă nu ar putea avea succes, reducând în același timp și risipa?

Are nevoie un antreprenor debutant de un sistem CRM?

În primul rând, să clarificăm ce este un sistem CRM: o platformă online unde poți stoca toate datele despre clienți. Da, o foaie de calcul Excel poate face acest lucru, dar un sistem CRM va avea tot istoricul tău și va face o mare parte din muncă pentru tine în mod automat.

Dacă acest lucru este încă un pic vag, să ne uităm la un exemplu obișnuit. Să presupunem că ai început o afacere de servicii mobile. Afacerile merg bine, sute de oameni au folosit deja serviciul tău. Dintr-o dată, sună telefonul. La telefon este Liviu, care spune că telefonul său are din nou probleme, se tot blochează. În acel moment nu știi din capul locului cine este acest Liviu, ce fel de telefon are, care a fost problema cu el înainte… Până găsești detaliile astea în Excel, soarele a apus și clientul a plecat.

Dar în sistemul CRM, lucrurile arată astfel: telefonul sună. Sistemul CRM și lista de contacte a telefonului tău sunt conectate, așa că poți vedea imediat că este vorba de Liviu Pop. De pe telefon sau de pe laptop, te conectezi imediat la CRM (ai nevoie doar de internet și de un browser) și îl cauți pe Liviu Pop. Pe profilul său din sistemul CRM vei vedea imediat ce fel de telefon are, ce probleme a avut în trecut, ce e-mailuri și SMS-uri ați schimbat în trecut. S-ar putea chiar să găsești informații despre numele câinelui său sau despre hobby-urile sale.

Într-un cuvânt, vei fi la curent cu toți clienții tăi și cu toate sarcinile de lucru legate de aceștia în câteva secunde!

Începeți ușor cu MiniCRM!

Aceasta este doar o mică parte din ce poate face un sistem CRM profesionist. MiniCRM îți va sprijini afacerea pe mai multe fronturi. Poți trimite e-mailuri în masă către orice număr de clienți, poți urmări cheltuielile de marketing sau chiar genera facturi cu ajutorul programului.

Și apoi aveți task managerul. Nu mai trebuie să scrii ce trebuie să faci și când trebuie să faci pe bucăți de hârtie și pe caiete cu pătrățele. Cu managerul de sarcini ușor de utilizat al MiniCRM, poți înregistra orice tip de sarcină: responsabilități, termene limită, liste de verificare, notificări, atașamente.

Acum știi în ce fel de afacere merită să te implici?

Dacă nu știi, nicio problemă. În acest articol, v-am oferit doar câteva idei de afaceri pentru 2024. Posibilitățile sunt nelimitate și este în regulă dacă nu ai o idee care să schimbe lumea chiar acum. Rareori se întâmplă ca cineva să dea lovitura din prima încercare. Cheia este să planifici, să visezi și să îți încerci norocul în antreprenoriat. În timp, vei avea idei tot mai multe și mai bune!